Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2015. július 21., kedd

Otthontanulókra vonatkozó jogszabályok összegyűjtve - érdekel?



Az előző posztban írtam arról, hogy túlestünk a magántanulóság új bürokratikus procedúráján. Ennek a folyamatnak a pozitív mellékterméke egy különleges jogszabálygyűjtemény lett, amelyet a hatályos törvényeket áttanulmányozva és a magántanulókra vonatkozóakat összeszedve alkottunk meg közösen a férjemmel.

A dokumentumunkat eredetileg saját használatra szántam volta, azért hogy kéznél legyen egy instant hivatkozási lehetőség arra az esetre, ha a gyámhivatalnál meg kell védenünk az álláspontunkat - erre azonban nem került sor, mert velünk nagyon együttműködőek voltak. Viszont már a készítés közben elgondolkoztam, hogy talán mások is hasznosnak tartanának egy ilyen 'kiadványt', így megfogalmazódott, hogy jó lenne szélesebb körben is elérhetővé tenni.

Az említett jogszabály-gyűjtemény érdekes lehet mindazoknak, akik az otthontanulás legális lehetőségein gondolkoznak és támpontot szeretnének, hogy mivel is jár ez. Azon szülők is haszonnal olvasgathatják, akiknek már van otthontanuló gyerekük, de eddig nehézséget okozott nekik a hatályos jogszabály rá vonatkozó részeinek kibogarászása aktuális helyzetek kapcsán.

A gyűjtemény nem túl hosszú, 16 oldalas és elérhető pdf formátumban a poszt végén található linken keresztül. Ha szeretnéd az anyagot másoknak is továbbadni, a link megosztásával megteheted, illetve letöltés után a fájlt csatolmányként változtatás nélkül szabadon továbbíthatod.

Az anyag összeállítása nekem nagy örömet okozott (a bennem elveszett kis jogász egy rövid időre előbújt és boldogan aktivizálta magát) és már emiatt is megérte megcsinálni. De, ha hozzászólásban megírod, hogy te magad hasznosnak találtad-e, azt is köszönettel fogadjuk.

Szóval szeretettel ajánlom ezt a gyűjteményt: olvasd, használd. Ha kérdésed van, írj egy kommentet vagy e-mailt.

A dokumentum eléréséhez ide kattints:


A végére még annyi megjegyzést tennék, hogy a sajátos nevelési igényű (sni-s), illetve egyéb módon címkézett (diszlexiás, diszgráfiás, hiperaktív stb.) gyerekekkel kapcsolatban viszonylag kevés kifejezetten rájuk szabott jogszabályt gyűjtöttünk össze ebben a kiadványban, mivel ők egy kicsit külön kategória.

Persze, sok minden vonatkozik rájuk azok közül a rendeletek közül is, amiket gyűjtöttünk, de jócskán kihagytunk olyan részeket, melyek kizárólag rájuk érvényesek: elsősorban iskolaérettségi vizsgálattal, valamint a vizsgák lebonyolításával kapcsolatos speciális jogszabályokat. Ha tehát 'címkés' a gyermeked, ezt vedd figyelembe a gyűjtemény használatánál. Ez persze nem jelenti, hogy ne tudnád használni, csak egyes kérdésekben mindenképpen szükséged lesz további utánajárásra is.




2 megjegyzés:

Szívesen olvastátok