Szia, kíváncsi Olvasó!

Ez itt a Matrózblog:
random gondolatok életről, hitről, tanulásról, meg minden másról. Hét gyerkőccel meg két kutyával. Otthon élve, otthontanulva.

"Amíg kicsi vagy, ösztönösen csábít az ismeretlen TUDÁS nyílt vize. Otthon nincs iskola, csak te és a nyílt víz ... Minden a TIÉD lehet, amit befogadsz belőle!"


Üdv itt:

Eszti
_____________________________________________________


2009. május 28., csütörtök

Pál Utcai Fiúk



Tegnap hangoskönyveztünk a gyerekekkel. Szoktunk néha. Csak bekapcsolom, Doda hallgatja, a többiek meg egy idő után játszani mennek. Eddig csak az Egri csillagokat hallgattuk, sok magyarázattal (tőlem). Legalábbis az elején. Mert tele volt olyan szóval, amiről a gyerekeknek lövésük sem volt. Azóta már alig kell, mert Doda megérti az egészet vagy ki tudja következtetni, a többieket meg nem annyira zavarja, hogy a felét nem értik, nekik még leginkább amolyan kultúr-háttérzaj ez. Még nem értünk a végére, de Doda nagyon szereti. Időnként szól, hogy most szeretné hallgatni, és akkor hallgatjuk. Azóta a török-magyar konfliktust is ennek kapcsán megbeszéltük, Dodát alapból is nagyon érdekli a történelem.

Szóval tegnap megint hangoskönyveztünk. Rendhagyó módon nem Egri csillagok volt napirenden, hanem a Pál Utcai Fiúk. Nem gondoltam volna, hogy Dodát ennyire érdekelni fogja, de végül egész délután ez ment, estig. A kicsik jöttek-mentek, hol figyeltek, hol játszottak, Doda viszont az egészet hol feszült, hol hanyatló figyelemmel, de rendületlenül hallgatta (közben többször kérdeztem, hogy esetleg ne kapcsoljuk-e le, de nem akarta).


Beszélgettünk F.-el, és kicsit aggódtunk, hogy Doda hogyan fogja majd fogadni Nemecsek halálát a történet végén. Hát, rosszul fogadta. Megsiratta. Aztán átbeszéltük. És jobb kedve lett. De úgy érzem, hogy ez a történet megfelelt az érettségi szintjének. Kihívás volt a számára a Nemecsek-kel történtek földolgozása, mert amint mondta, ő volt a kedvenc szereplője, de azt hiszem szüksége volt erre. Nem rombolta, hanem fejlesztette őt ez az érzelmi hullámvasút, amit megélt a nevetős vidám részektől a feszült csatajeleneteken át a győzelemmámorig és végül Nemecsek haláláig. Érdekes volt látni, mit végzett benne. Haznos dolog ez a hangoskönyv. Sokat fogunk még meghallgatni belőle.

Tavaly volt 100éves a kis Nemecsek, meg a többi Pál Utcai Fiú. Geszti Péter írt egy jót erről, itt olvasható.

4 megjegyzés:

  1. hol szerzel hangoskönyveket?
    Lehet ingyér is, vagy csak úgy veszed, mint a könyvet (ilyet sokat találtam)

    VálaszTörlés
  2. Volt amit vettem.

    A legtöbbet a Magyar Elektronikus Könyvtárból töltöttem le legálisan. Ha beírod a keresőbe az előbbi nevet, akkor kiadja az oldalt, ahonnan témák szerint válogathatsz. Ott nem csak hangoskönyvek vannak fönn.

    Le is lehet tölteni 'kalózkodósan', de ezt nem javasolnám.:)

    VálaszTörlés

Szívesen olvastátok